LOFF-prisens formål er å stimulere interessen for og heve kvaliteten på publikasjoner tilknyttet LO og LOs medlemsforbund, og informasjonsarbeidet i LO og LOs medlemsforbund. Priser kan deles ut til klassevinnere i følgende klasser: Foto, journalistikk, grafisk design, multimedia og informasjon. Det beste arbeidet vinner LOFF-prisen. LOFF-prisen 2014 gikk til Try Nguyen Dinh.

Innsendte bidrag
Totalt 65 bidrag ble sendt inn.
– Grafisk design: 13
– Foto: 29
– Journalistikk: 21
– Multimedia: 2
– Informasjon, ingen bidrag

Årets jury
Fotograf Linda Engelberth, Klassekampen
Tidligere journalist i ANB, nå rådgiver i LO, Bjørn Erik Dahl,
Redaktør for vekst og utvikling i Teknisk ukeblad Svein-Erik Hole
Kommunikasjons-og organisasjonsdirektør i Espira og gammel kjenning fra LOFF, Jens Schei Hansen
Grafisk designer i Los informasjons- og rådgiveravdeling, Silje Bækkelund
Sekretær for juryen, journalist i Fagbladet, Sidsel Hjelme

Prisen for grafisk design
Hederlig omtale:
Sheila Hegge Olsen for Temasaker om jobbsøking presentert i HK-nytt nr, 8 og 9 2014.

– En fargerik og fin layout som har klart å brekke opp et tungt stoff på en måte som gjør det lett tilgjengelig og leservennlig. Det eneste som trekker ned helheten er illustrasjonsbildene som med fordel kunne vært tatt av egne fotografer.

Vinneren i klasse for grafisk design ble Katrine Nordbø for reportasjen «Gullgraveren» i Magasinet nr 9 2014.

– Vinnerbidraget har klart å lage en nysgjerrighetsskapende og spennende fotoreportasje. Flotte bilder og fine kontraster med sort bakgrunn og fargerike bilder. En fint illustrert sak med mange fine detaljer.

Grafisk design vinner

Fotoprisen
Hederlig omtale:
Håvard Sæbø for billedserien Reisen hjem som ble publisert i Magasinet nr 3 2014.

– Fotografen har fulgt den polske rørleggeren Jacek Ostrowski over tid, som er med på å heve kvaliteten på reportasjen. Han formidler en følsom bildeserie om hvordan det er å bo borte fra familien. Fotografiene har gode komposisjoner og fotografen har jobbet godt med lys, som er med på å bygge stemningen i bildene.

Årets fotopris gikk til Tri Nguyen Dinh for fotografiet Det siste måltidet som ble publisert i LO-aktuelt nr 12 2014.

– Fotografen formidler et veldig privat øyeblikk, et øyeblikk vi alle skal gå igjennom i livet når vi mister en mor eller far. Gjennom en sterk komposisjon og lys viser fotografen oss døden på en stille og verdig måte. Hovedfokuset ligger på bordet hvor ”det siste måltidet” forteller om det tibetanske ritualet når noen går bort. Fotografiet viser en personlig historie som griper deg uavhengig av tekst og er derfor fotojournalistikk av høyeste kvalitet.

Fotoprisen

Journalistikkprisen
Hederlig omtale:
Redaksjonen i HK-Nytt for artikkelserien Jobben Min.

– Saken viser bredden i forbundets portefølje. Den er nyskapende ved at den lar kilden fortelle hele saken til journalisten med jeg-stemme. Dette er ny teknikk i fagbladsammenheng og saken scorer derfor både på idè, kreativitet og det nyskapende. Saken tar også medlemmene på alvor ved å vise deres arbeidsplass på en troverdig måte. Vi tipper at disse sakene har høy leserfrekvens og har høy troverdighet. Således bringer de fagbladjournalistikken et steg fremover.

Journalistprisen gikk til Yngvil Mortensen for saken For psyk for fengsel, publisert i Aktuell nr 8 2014.

– Saken omhandler en uverdig side ved norsk kriminalomsorg, og en situasjon som har vært utredet i 30 år uten at noe har skjedd. Journalisten bruker et rett-frem språk som skildrer situasjonen for disse personene uten filter, slik blir det groteske i saken svært tydelig for leseren. Saken blir godt belyst ved bruk av flere forskjellige kilder. Videre er saken godt illustrert. Det er åpenbart at journalisten har arbeidet grundig med saken og får frem mange sider ved denne. Dette er en komplisert og følelsesmessig vanskelig sak som journalisten ved sitt tydelige språk og bruk av mange kilder får belyst på en god måte. Juryen synes dette er en sterk reportasje og det er viktig at fagblader også tar opp slike vanskelige saker og lar de som jobber på gulvet få komme til orde. Dette er solid håndverk om en viktig sak.

Journalistprisen

Multimediaprisen
Multimediaprisen gikk til Leif Martin Kirknes i Nettverk, for serien «Heis sveis», publisert på frifagbevegelse.no.

– Video er viktig for norske nettsider. En god video får brukeren til å bli lenger på nettsiden, videoer deles mer enn tekst og foto i sosiale medier, og video er sammen med mobil den plattformen som øker mest i annonseomsetning – for dem som driver med sånt. Video kan også brukes til å gjøre reportasjer mer levende, og årets vinner av multimediaprisen har maktet nettopp det. Gjennom en serie på fire videoer har vedkommende med stort engasjement formidlet noe som – løst på en annen måte – kunne blitt ganske kjedelig og intetsigende. Men i dettet formatet fungerer det utmerket.
Journalisten er en uerfaren videoprodusent, og teknisk perfeksjon er heller ikke grunnen til at han vinner, men disse videoene har så mange andre kvaliteter. Journalisten har tatt kontroll over hele produksjonslinja, fra idé og research til gjennomføring, med seg selv foran og bak kamera. Han bruker for eksempel seg selv som målestokk for å illustrere størrelsene han omtaler. Og han lærer underveis. Resultatet er fortellinger som har det lille ekstra. Videoreportasjer med dynamikk, godt driv og en humoristisk snert. Samtidig som hovedbudskapet aldri kommer i skyggen av effektene.
Temaet er noe så smalt som heiser – landets mest spektakulære sådanne. Noe av baktanken med serien har vært å belyse oppgavene til norske heismontører, og resultatet bør være severdig for heiskyndige så vel som mannen i gata.

Vinner av årets LOFF-pris
”Det siste måltidet” av Tri Nguyen Dinh er årets LOFF-prisvinner.

– Et dokumentarisk fotografi , som viser et dramatisk øyeblikk med en intim og verdig fremstilling. Fotografiet er ikke typisk i fagbladsammenheng, men viser at det er fint med variasjon i hva magasinene inneholder og at sterke fortellinger også kan formidles av fotografene.

– Bildet forteller en sterk historie. I tillegg til at det er et kvalitetsbilde som viser at det er en svært dyktig fotograf som har tatt bildet, er det også med en tekst som understreker den sterke historien og som juryen vil si gir uttelling på de fleste av de kriteriene som vi skal vurdere. Her er både idè, kreativitet og teknikk av en slik kvalitet at bidraget stiller i an annen divisjon enn øvrige innsendte bidrag.

LOFF-prisen

Les mer på Frifagbevegelse.no.