(Foto: Tri Nguyen Dinh, LO-Aktuelt)

Ola Tømmerås, journalist i Fagbladet vant LOFF-prisen for 2016 for sine reportasjer i forbindelse med at Veireno overtok henting av husholdningsavfall i Oslo. 
LOFF-prisen deles ut av foreningen LOFF (LOs forening for fagblader og informasjon) som har medlemmer fra alle fagbladene og informasjonsavdelingene i LO-forbundene og LO.

Juryen er imponert over det arbeidet Tømmerås har gjort fra lenge før Veireno startet. De var på plassen da Veireno startet og fulgte tett på hele veien.

Veireno

«Ved siden av arbeidet med muntlige kilder virker det å ha blitt jobbet nøye med tall og fakta. Renovasjonsbransjen er undersøkt, utbytter omtalt og forskjeller mellom kommuner kartlagt. Etter som søppelkaoset ble merkbart for folk flest i Oslo har man fulgt tonnene med avfall og tallene på klager.

Underveis har et stort antall brudd på arbeidsmiljøloven blitt konstatert, søppelbergene har vokst, direktøren for Renovasjonsetaten har måttet gå, Veireno har gått konkurs og nå til slutt har Oslo kommune igjen tatt tilbake søppelhåndteringen til kommunal drift.

Fagbladet har hengt på og bidratt til å kaste lys over nye momenter i saken igjen og igjen.» uttalte juryen.

Juryen har bestått av journalist Stein Aabø, fotograf Ann Stine Johnsbråten, journalist Øyvind Bye Skille, informasjonsmedarbeider Kristin Halvorsen og grafiker Øyvind Kristiansen.

To priser til Rasmussen

Ved siden av Tømmerås var kveldens vinner Sissel M.Rasmussen, fotojournalist i LO-Aktuelt. Hun ble klassevinner både i klassen multimedia og foto.

I multimedia vant hun for reportasjen «Det er lite glamour i kabinen» på frifagbevegelse.no der hun fulgte skildret dagliglivet for kabinpersonalet i et SAS-fly.
Her uttaler juryen: «Arbeidshverdagen for de kabinansatte skildres som hektisk og presset. Samtidig får leserne vite om den vanskelige situasjonen i flybransjen, og de harde forhandlingene som fagforeningene står oppe i mens vi flyr rundt sammen med kabinpersonalet.

Saken landes på en forbilledlig måte og har den prikken over i-en som skulle til for ende på topp her i kveld.»

I fotoklassen vant hun for reportasjen fra skoleskpiet Gann «Mitt skip er lastet med elever». Kuryen skriver blant annet: «Om noe tilbaketrukket inviterer Rasmussen oss med inn blant ungdommene som arbeider på skipet. Hun dokumenterer stemningsfullt og kreativt til alle døgnets tider. Hun er tett på detaljer, mens reportasjens styrke er alle de nære situasjonsbildene. Hun vet også å trekke seg tilbake, slik at betrakteren får tid til å reflektere.»

Grafisk design

Også Fagbladet forsynte seg bra. I tillegg til Tømmerås innsats, vant bladet også klassen for grafiske arbeider med sin nye design.

Juryen uttaler:

«Vinneren har gjort flere smarte grep for å unngå lesernes likegyldighet.

1. Tydelig redigert. Seksjoner, farger og typografi er brukt slik at leseren hele tiden vet hvor man er – og hvor man skal.

2. De dyrker møtet med mennesker i nesten alle caser – noe som gjør at leserne kan kjenne seg igjen.

3. Typografien og gridene er både pene og funksjonelle.

4. Mange grafiske formater for folk som egentlig ikke er så veldig interessert i å lese. Det er alltid minst ett ekstra stoppunkt på en side. Sitater, fakta eller tall/grafikk brukes for å selge inn artiklene.»

Pris til LOs medlemskampanje

I klassen for informasjon vant LO Media og LO for LOs medlemsdebatt. Juryen uttalte: «For å nå fram til sine medlemmer i «Medlemsdebatten 2016» tok LO Media i bruk designede og personifiserte e-postmeldinger til 450.000 medlemmer. Et imponerende stykke arbeid er lagt ned.

Klassevinnere

Ola Tømmerås

Sissel M. Rasmussen

Magne Svendsen, Mehmet Sezer og Lars Langbo

Fagbladet

Sissel M. Rasmussen